Zážitky seňora Rena z prvního týdne v Quitu

26.01.2015 11:51

Quito je veliké a pěkné město, ze kterého dýchá koloniální duch, což je vidět zvláště na architektuře (a pro mě i na množství indiánů v ulicích B-)). Všudypřítomní policajti na píšťalky vyluzují zvuky podobné skřekům orla. Po dvou dnech vám to začne lézt na nervy stejně jako signál doprovázející pohybujícího se zeleného panáčka na semaforu pro chodce B-). Ubytování máme velmi útulné (nádherný výhled na město) a naše domácí jménem Marcela je velice milá. Bydlí zde i kalifornská dobrovolnice Liana (22 let; pomáhá s lékařskou osvětou pro trhovce – indiány) a další američanka, která se sice jmenuje Lorraine, ale já ji překřtil (pro vzhled a hipisáckého ducha, který z ní vane všemi směry) na Yoko Ono. Ostatně sama se charakterizuje jako básnířka, pisatelka cestopisů a překladatelka. Ale do očí jí tak říkat mám zakázáno B-)

Naše ubytování přináší spoustu zážitků. Pro pár zasvěcených musím zmínit, že i v Latinské Americe pokračuji ve své tradici ucpávání záchodů (ve Ventanas to spravilo pár kýblů vody, zde je to {pro úzké trubky} mnohem náročnější B-)). Také absence záchodových štětek jednomu na klidu nepřidá a když máte v jídelníčku např. kraba či polévku z rozmixovaného květáku a do toho popcorn, začíná být chození tam, kde i královna musí pěšky, hazardem hodným Las Vegas..

Studium pokračuje dobře (dle možností); mám privátního učitele Davida, se kterým se často v jednom dni hádám‘ ohledně ekvádorských skutečností (legenda ohledně stavby jednoho kostela, nejvyšší hora, koloniální měna), abych na druhý den uznal, že pravdu měl on B-). Dlužno dodat, že má velkou trpělivost ;)

V pátek jsme se vydali vyzkoušet postavit vejce na rovníku. Z vládli jsme to všichni tři i s krtkem B-). 

A v sobotu se nám podařilo udělat další výškový zářez, aktuální hodnota (navzdory fotkám) činí 4700 m. Pichincha! B-) 

 

Po návratu jsme se stihli jen vysprchovat (oproti Ventanas je zde i teplá voda) a hned jsme fičeli na návštěvu k polskému konsulovi Tomášovi (Martyna se s ním zná od jedné loňské akce). Je to velice zábavný člověk (holt Slovan) s humorem mně blízkým B-) Na večeři byly makaróny a nechybělo samozřejmě pivo a rum (kdyby okolní podniky s alkoholem zavřely, tak konsul, se svou zásobou, by si mohl otevřít svůj vlastní) B-). Byl tam s námi i jeho syn, který se vrátil ze studií v Číně, a jeden polský stážista. Byl to velice příjemný večer a dostali jsme pozvání na birthday party příští sobotu a oslavu dvacátého výročí konsulátu v březnu (budeme v polských krojích servírovat vodku). Už se nemůžeme dočkat… B-)